Informace

Divoká zvěř v Itálii: černá vrána Corvus corone corone

Divoká zvěř v Itálii: černá vrána Corvus corone corone

Systematická klasifikace a distribuce

Třída: Ptactvo
Objednat: Passeriformi
Rodina: Vrány
Druh: Corvus
Druh: korun
Poddruh: korun

Působí také jako chovatel v celé západní Evropě a Velké Británii s výjimkou nejsevernějších regionů.

Černá vrána (foto na webu)

Vrána s kapucí (foto Boro Barrister)

Rozlišovací znaky

Délka 46 cm; hmotnost 450 až 580 gramů. Středně velké velikosti, černý zobák s masivním tvarem a zakřivený na vrcholu, dlouhé, široké a roztřepené křídla, černé nohy. Podobné pohlaví. Je snadné jej odlišit od podobných druhů, jako je vrána a císařská vrána, vzhledem k menší velikosti, absenci zvláštních kalhot a širších křídel, která jsou bita pomaleji.

Biologie

Přirozeným stanovištěm černého vrána jsou všechny oblasti osázené veselými nebo kultivovanými, také v blízkosti obydlených oblastí, v kopcích i na rovinách. Vede strašidelný život, s výjimkou reprodukčního období. Pomalý let, přistane na zemi při hledání potravy, jen zřídka přistane na stromech. Strava je v zásadě všežravá: ovoce, klíčky, hlízy, vejce, hmyz, měkkýši, mláďata a mrkev. Monogamní druh, samice klade pouze jednou ročně 4/6 vajec, která se inkubují 18–20 dní; líhnutí mláďat je zajištěno oběma rodiči a hnízdo opustí asi po 4 týdnech. V Itálii stacionární a hnízdící v Alpách.

kurátorem Sauro Giannerini


Video: DOKUMENT CZ. Velký Kavkaz Der Große Kaukasus 2014 (Leden 2022).