Informace

Kachny: Šedozelená

Kachny: Šedozelená

Šíření a lokalita

Čajka obecná je stěhovavý a místně sedavý druh rozšířený ve třech poddruzích v Eurasii a Severní Americe. V Evropě je společný sever od 45. rovnoběžky. Zalévá jih od oblasti do středomořské a střední Afriky. Chudák v Itálii, ale běžný jako zimní návštěvník. Obývá především ve sladkovodních mokřadech, hustě pokrytých vegetací. V některých oblastech střední Evropy jeho populace silně klesá, snad kvůli rekultivaci bažin vhodných pro její přežití.

Morfologické vlastnosti

Sexuální dimorfismus není příliš zdůrazněn.
Peří samce je snadno rozpoznatelné v období páření, protože hnědá hlava je zbarvena tmavě zelenou skvrnou, která prochází okem, a zářivě žlutou skvrnou pod ocasem.
Křídla mají pás (tzv. Zrcadlo) napůl kovově zelenou a napůl černou, také přítomnou v samici; spodní části jsou čisté a hustě skvrnité na hrudi.
Žena místo toho má více anonymní, nahnědlé peří.

Výživa a chování

Reprodukční činnost začíná v omezené míře již na podzim, i když námluvy a nejvýznamnější přehlídky začínají až na jaře. Samice staví hnízdo na zemi, na vrstvě husté vegetace a během reprodukčního období ji postupně vyplňuje peřím. Obvykle klade 8 - 11 vajec, jednou ročně (duben - květen). Ve svobodě se živí malým hmyzem, měkkýši a semeny, které lze v zajetí nahradit vyváženým krmivem. V zajetí se snadno reprodukuje.
PodobnýAnas creeca je tadyAnas formosa která žije v pobřežních oblastech Severního ledového oceánu, na Sibiři, v Japonsku, Číně a příležitostně v Indii, Nepálu a Aljašce (upřednostňuje taigu, tundru a ústí řek).

Teal - Anas crecca (foto Emanuele Natali http://emanuelenataliphotography.weebly.com)

Teal - Anas crecca (foto Camilla Gargini)

Šedozelená (foto Alessio Bartolini - Padule di Fucecchio)


Video: Patos silvestres, Pé-vermelho casal, Amazonetta brasiliensis, Brazilian Teal, Aves do pantanal, (Leden 2022).